Kinesiologie betekent letterlijk bewegingsleer. Het is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert. Het is een therapeutische manier van werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten.

Kinesiologie is een natuurlijke manier om aan je gezondheid en welzijn te werken. Het is een natuurgeneeswijze.

Kinesiologie helpt mensen met emotionele en lichamelijke klachten door het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. In een kinesiologische behandeling doen we samen onderzoek naar het hoe, wat en waarom van uw klacht, probleem of ongemak. In de behandeling wordt er tevens gezocht naar de beste correctietechniek, zodat het zelfherstellend vermogen van het lichaam (weer) wordt aangezet.

Kinesiologie is geschikt voor iedereen

Iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijke onbalans en daar iets aan wil veranderen.

Kinesiologie is breed inzetbaar en geschikt voor jong en oud. Baby’s en kleine kinderen kunnen via een van de ouders worden getest. Als er fysiek contact tussen hen is, door bv. het kind op schoot te nemen, kan de spiertest bij de ouder, en de correcties bij het kind worden gedaan. Wanneer een volwassene niet in staat is om zelf getest te worden, kan er ook met een tussenpersoon worden gewerkt.

Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt. Kinesiologie stelt geen diagnose. Ze zorgt er voor dat u zich ondanks uw ziekte toch beter en energieker kunt voelen.

Kinesiologie is een werkwijze die heel goed kan samengaan met andere geneeswijzen, regulier of alternatief. Kinesiologie is zowel ondersteunend als aanvullend op deze geneeswijzen.

 

Kinesiologie gaat uit van de gezondheidsdriehoek. Alle 3 zijden van deze driehoek dienen zoveel mogelijk met elkaar in balans te zijn. Een goede balans zorgt voor voldoende weerstand en veerkracht. Een onbalans in deze driehoek kan op de lange termijn klachten of ziekte veroorzaken.

Door onder meer lichamelijke, emotionele of fysiologische omstandigheden kan er negatieve stress ontstaan. Onbalans in een zijde van de driehoek heeft (op den duur) effect op meer zijden van de driehoek.

 • In de driehoek staat structuur voor onder andere voor onze botten, gewrichten, organen, spieren. Uitingsvormen daarvan kunnen zijn lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke.
 • De zijde chemie staat voor o.a. allergieën, intoleranties, luchtvervuiling, medicijnen, voeding.
 • De zijde emotie/psyche staat o.a. voor onze emoties en gevoelens. De meest bekende vorm van negatieve stress is stress die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet, boosheid, schuldgevoel.

Soms heeft de stress te maken met één of meer gebeurtenissen uit uw verleden, die nog steeds invloed hebben op uw welbevinden. Soms bent u zich daar niet van bewust. Het lichaam vergeet niets! Via de spiertest is de informatie op te vragen en kan er uitgezocht worden waardoor de negatieve stress wordt veroorzaakt. U zult hierdoor meer helderheid krijgen, omdat spiertesten ook onbewuste blokkades zichtbaar kunnen maken.

Dit is voor ieder mens anders, en dat maakt u uniek! In de Kinesiologie vinden we het onder meer belangrijk dat de mens, zoals u, leert om negatieve stress te herkennen en daarmee om te gaan.. Met name, hoe uw lichaam reageert op stress, wat het emotioneel voor u betekent en hoe uw gedrag en houding ten aanzien van deze negatieve stress zelf kunt veranderen. Zo kan de methode ook preventief worden ingezet, zodat u zelf steeds verantwoordelijkheid neemt voor uw eigen gezondheid en uw welzijn.

Zelfherstellend vermogen

Het lichaam is ontworpen om zelfherstellend te zijn. Door verschillende oorzaken, zoals stress, geblokkeerde emoties, verkeerde houding, slechte voedingsgewoonten , kan uw energiehuishouding uit balans raken. Er wordt dan meer energie verbruikt dan u kunt aanvullen. Wanneer zo’n situatie zich wat langere tijd voordoet, kan dit leiden tot allerlei klachten of ziekten.

Spiertesten

Door middel van een zachte druk op verschillende spieren wordt onbalans voelbaar. Deze onderzoekstechniek werkt met het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel. Onze spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. Door deze spiertesten vertelt het lichaam zelf wat er aan de hand is en wat het nodig heeft om weer in balans te komen. Blokkades kunnen onder andere worden opgeheven door vasthouden of masseren van punten, spieren of meridianen (energiebanen). Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt hierdoor geactiveerd; hiermee kunt u dus zelf verantwoordelijkheid voor uw gezondheid dragen!

Voor welke klachten kunt u terecht bij Elodie-Praktijk?

De insteek van de behandeling in Praktijk-Elodie kan zijn een klacht, een ongemak of een doel.

Hieronder noem ik een aantal waaraan we samen kunnen werken:

 • angsten
 • concentratie- of leerproblemen
 • examenvrees
 • faalangst
 • fobieën
 • hoofdpijn
 • hoog gevoeligheid
 • menstruatieklachten
 • moeheid
 • nervositeit
 • niet lekker in je vel zitten
 • onverwerkt verdriet
 • onzekerheid
 • overbelasting
 • overgangsklachten
 • slaapproblemen
 • stress
 • trauma

 

Kinesiologie is geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Ik stel geen medische diagnose. Bij ernstige lichamelijke of emotionele klachten moet altijd eerst een arts worden geraadpleegd. Kinesiologie is een goede aanvulling op en ondersteuning bij behandelingen door de reguliere gezondheidszorg

Correctietechnieken

Kinesiologie maakt gebruik van informatie uit de acupunctuur, chiropraxie en voedingsleer. Het zelfherstellend vermogen van uw lichaam wordt gestimuleerd door het gebruik van (wervel) reflex punten, acupressuurpunten, meridianen en energiecentra. Ook wordt er gewerkt met stressreductie-technieken in relatie tot emoties, affirmaties, aanpassingen in het voedingspatroon en specifieke fysieke oefeningen.